Tragedi tahfiz: Cadang pinda Akta 550 - TPM ZahidPUTRAJAYA: Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) disyorkan dipinda bagi membolehkan soal pendaftaran dan pengawalan sekolah agama persendirian tertakluk di bawah akta itu.
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata hal itu bagaimanapun bergantung kepada persetujuan kerajaan negeri memandangkan hal-hal berkaitan agama dibawah bidang kuasa kerajaan negeri. “Agama Islam terletak dibawah bidang kuasa kerajaan negeri dan kita perlu menghormati perkara itu, jadi sebab itu kita perlu ada mesyuarat koordinasi dan bekerjasama rapat. Kami juga tidak berniat mengambil alih kuasa kerajaan negeri, “Demi kepentingan bersama, saya berharap mereka (kerajaan negeri) bersetuju,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mempegerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Tinggi Mengenai Pasukan Petugas Khas Sekolah-Sekolah Tahfiz di sini, hari ini. Cadangan itu merupakan antara langkah proaktif yang dikemukakan dalam mencari jalan terhadap isu-isu berkaitan sekolah tahfiz termasuk isu keselamatan. Pindaan tu juga membolehkan kerajaan Persekutuan untuk menyelaras pentadbiran dan memberi bantuan kewangan kepada sekolah terbabit.
Tambahnya mesyuarat turut bersetuju menubuhkan jawatankuasa penyelarasan bersifat kekal bagi memantau pengurusan Sekolah Agama Rakyat (SAR), maahad tahfiz dan pondok agama di seluruh negara.
Ketika ini terdapat 940 maahad tahfiz swasta dengan lebih 150,000 pelajar berdaftar dengan Persatuan Madrasah Tahfiz Malaysia namun hanya 612 yang berdaftar dengan kerajaan negeri dan Kementerian Pendidikan.
“Ini bermakna 321 maahad tahfiz tidak berdaftar atas alasan khuatir kononnya kerajaan negeri atau kerajaan Persekutuan mahu ambil alih (pusat) tahfiz mereka,” tambahnya.

Disadur dari : www.astroawani.com/berita-malaysia/tragedi-tahfiz-cadang-pinda-akta-550-tpm-zahid-155659

By admin_dato

Yang Berbahagia Professor Dato’ Seri Dr. Alex Ong adalah seorang Ahli Koperat (Perniagaan) yang berjaya khususnya dalam bidang pelaburan. Beliau juga merupakan seorang pejuang budaya yang dikenali ramai dan seorang ahli perniagaan yang dihormati serta pernah dilantik memegang beberapa jawatan sebagai penasihat dalam Kerajaan Negeri di Malaysia. Dengan kepakaran yang ada pada beliau, maka beberapa Pemerintah Provinsi, Kabupaten dan Kota di Indonesia [1] telah melantik beliau sebagai Ketua Perwakilan bagi membantu dan menyokong tugas Kedutaan Besar Republik Indonesia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *