20 SEPT: Kerajaan Pulau Pinang diketuai DAP tidak boleh menyalahkan cuaca setiap kali berlaku banjir, kata Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri, Datuk Seri Zainal Abidin Osman.

Menurutnya, kerajaan negeri perlu sedar semakin banyak kawasan baharu yang tidak pernah dilanda banjir, namun kini kerap ditenggelami air setiap kali berlaku hujan lebat.

Katanya mengikut laporan, sebanyak 23 kejadian banjir kilat berlaku di seluruh Pulau Pinang bagi tempoh 2015 hingga September ini.

“Saya berpendapat bencana ada kaitan dengan pembangunan hartanah, penarahan kawasan bukit dan lereng bukit yang tidak terkawal serta penambakan laut.

“Dulu pun berlaku banjir kilat, tapi sekarang banjir kilat lebih kerap berlaku. Kini setiap kali awan hitam di langit, rakyat Pulau Pinang menjadi gusar dan khuatir banjir kilat akan berlaku,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, Zainal Abidin yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri menyambut baik saranan kerajaan negeri agar kerajaan pusat bekerjasama dalam menyelesaikan masalah banjir di negeri ini terutama di Lembangan Sungai Pinang.

Sementara itu, beliau berkata kerajaan negeri memerlukan Pelan Induk Pencegahan Banjir lebih daripada Pelan Induk Pengangkutan.

“Tidak berguna jika mereka membina jaringan jalan raya dan kemudahan pengangkutan darat jika jalan dan kenderaan sering tenggelam dalam banjir bila hujan lebat.

“Jadi jika kerajaan negeri sanggup berhabisan RM305 juta untuk laksana kajian-kajian untuk projek yang tidak diperlukan rakyat, kenapa mereka tidak boleh belanjakan jumlah yang sama untuk selesaikan masalah banjir,” katanya.

Disadur dari :https://www.bnbbc.my/pembangunan-tak-terkawal-punca-banjir-umno-p-pinang/

By admin_dato

Yang Berbahagia Professor Dato’ Seri Dr. Alex Ong adalah seorang Ahli Koperat (Perniagaan) yang berjaya khususnya dalam bidang pelaburan. Beliau juga merupakan seorang pejuang budaya yang dikenali ramai dan seorang ahli perniagaan yang dihormati serta pernah dilantik memegang beberapa jawatan sebagai penasihat dalam Kerajaan Negeri di Malaysia. Dengan kepakaran yang ada pada beliau, maka beberapa Pemerintah Provinsi, Kabupaten dan Kota di Indonesia [1] telah melantik beliau sebagai Ketua Perwakilan bagi membantu dan menyokong tugas Kedutaan Besar Republik Indonesia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *