Organisasi

Malindo Business dan Cultural Center (MBCC) ialah merupakan sebuah organisasi bersama di antara Malaysia dan Indonesia yang mana matlamat utama penubuhannya ialah mengeratkan hubungan di antara Malaysia dan Indonesia melalui aktiviti budaya dan ekonomi.

Berdasarkan kepada sejarah penubuhan Malindo Business & Cultural Center (MBCC) bermula pada ketika itu Presiden Indonesia Joko Widodo pada masa tersebut menjadi Walikota Solo Indonesia. Hubungan yang akrab di antara beliau dan pengasas Malindo MBCC Dato’ Seri Dr. Alex Ong adalah di antara factor MBCC wujud hingga sekarang malahan dikukuhkan lagi ke arah hubungan peringkat internasional dengan sokongan dan tunjuk ajar oleh Dato‘ Seri Utama Haji Abdul Rahman Bakar pada saat itu beliau sebagai Timbalan Menteri Sumber Manusia Malaysia.

Di bawah kepimpian Dato’ Seri Dr. Alex Ong dengan sokongan Duta Besar Indonesia di Malaysia, MBCC melebarkan sayapnya ke negara Asean, Asia, Timur Tengah dan Eropah.

untuk maklumat lebih lanjut, klik pada pautan ini “MGCC” Dewan Perniagaan Malaysia Global ditubuhkan pada tahun 2003 dan kemuncaknya pada tahun 2008. setelah dewan ini mengikuti beberapa rombongan rasmi Yang Amat Berhormat Perdana Menteri dan Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri, maka dewan telah mentransformasikan nama kepada bahasa inggeris iaitu Malaysia Global Chamber Of Commerce (MGCC) pada tahun 2016. Dewan MGCC dipimpin oleh Dato’ Seri Kanagaraja sewaktu itu telah mengadakan pelbagai aktiviti yang memanfaatkan negara Malaysia dengan negara-negara di serantau dunia. Dan pada 14 Mei 2017, dewan telah menyaksikan pertandingan jawatan presiden dan timbalan presiden yang mana dimenangi oleh Dato’ Sri Dr. Alex Ong dan Dato’ Paduka Buani Atiqi sebagai pemimpin muda yang baru bagi memimpin MGCC dan meneruskan objektif serta misi-misi Dewan Perniagaan Malaysia Global (MGCC).

Untuk maklumat lebih lanjut, klik pada pautan ini “Malindo Academy”

untuk maklumat lebih lanjut, klik pada pautan ini. “Briged Sukarelawan Skuad 69”

“Kesultanan Palembang”

VISI

Mewujudkan Negeri Palembang Darussalam menjadi negeri tempat keselamatan yang diridhoi Allah SWT, melalui pelestarian adat istiadat Kesultanan Palembang Darussalam yang telah dilupakan dan ditinggalkan.

MISI

  1. Menyatukan dan merupakan tempat, wadah bermusyawarah anak Negeri Palembang Darussalam dimana pun berada.
  2. Memelihara kelestarian adat istiadat, seni budaya bangsa Indonesia termasuk kelestarian lingkungan hidup, khususnya di Negeri Palembang Darussalam.
  3. Melestarikan tempat, benda dan pemugaran terhadap peninggalan sejarah, makam, ungkonan dan lain-lain yang berhubungan dengan Kesultanan Palembang Darussalam dimanapun berada.
  4. Memberikan surat keterangan tentang silsilah / asal usul zuriat, kerabat raja-raja atau sultan-sultan dari zuriat Kesultanan Palembang Darussalam serta memberikan gelar kehormatan / penghargaan.
  5. Bersama pemerintah meningkatkan kesejahteraan, memelihara kesehatan serta mencerdaskan zuriat, kerabat dan msayarakat umum, mendirikan museum, perpustakaan, menerbitkan buku-buku, majalah-majalah dan lain-lain yang berguna bagi anak Negeri Palembang Darussalam.
  6. Memberikan bantuan, penyuluhan, pelayanan pada zuriat, kerabat dan anak Negeri Palembang Darussalam, dalam menghadapi dan memecahkan suatu permasalahan.
  7. Memberikan saran dan pendapat pada pemerintah Republik Indonesia dalam rangka melaksanakan Pembangunan, memelihara keamanan, ketertiban dan perdamaian, khususnya di Negeri Palembang Darussalam.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Kelab Kebudayaan Kesun Malaysia” tab_id=”1538561415863-6d52bc00-fca0″][vc_column_text]Presiden : Prof. Dato’ Sri Dr. ALex Ong
Timb Presiden: Mohd Kamaruddin Tan Abdullah
Setiausaha : Ong Boon Tiong
Pen. Setiausaha: Lim Tau Wei
Bendahari : Datin Sri Peggy Lee
Ajk 1 : Muhammad Akid Wong
Ajk 2 : Lim Tau Chuang

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Pertubuhan Amal Rawatan Kanser Cina & Barat, Malaysia” tab_id=”1552713657252-cb9a1bf1-e371″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]