KUALA LUMPUR, 26 Okt (Bernama) — Kementerian Pengangkutan sedang mengkaji pelaksanaan ‘drivers score’, yang bertujuan memantau sikap pemandu kenderaan komersial terutama bas bagi mengelak kemalangan jalan raya sehingga mengorbankan nyawa.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata ia meliputi pemasangan alat ‘On-board Diagnostic’ (OBD) pada kenderaan berkenaan bagi mengumpul data pemanduan.

“Pemasangan alat tersebut dijangka mampu memantau pergerakan bas serta sebarang tindakan dilakukan pemandu yang memberi risiko kepada penumpang, “katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Datuk Dr Abd Latiff Ahmad (BN-Mersing) mengenai usaha kementerian dalam mengukur kredibiliti pemandu bas bagi mengelak kemalangan.

Liow berkata kebanyakan kes kemalangan jalan raya terutamanya melibatkan kematian dikesan berpunca daripada sikap pemandu yang cuai serta tidak mematuhi peraturan pemanduan selamat termasuk memandu melebihi had laju.

Disadur dari : www.bernama.com/bernama/v8/bm/ge/newsgeneral.php?id=1403895

By admin_dato

Yang Berbahagia Professor Dato’ Seri Dr. Alex Ong adalah seorang Ahli Koperat (Perniagaan) yang berjaya khususnya dalam bidang pelaburan. Beliau juga merupakan seorang pejuang budaya yang dikenali ramai dan seorang ahli perniagaan yang dihormati serta pernah dilantik memegang beberapa jawatan sebagai penasihat dalam Kerajaan Negeri di Malaysia. Dengan kepakaran yang ada pada beliau, maka beberapa Pemerintah Provinsi, Kabupaten dan Kota di Indonesia [1] telah melantik beliau sebagai Ketua Perwakilan bagi membantu dan menyokong tugas Kedutaan Besar Republik Indonesia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *