20 SEPT : Sebanyak 1,000kg ikan akan dijual pada hari Sabtu ini di Jeti Nelayan, Jalan Pantai Redang, Sekinchan.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos, ia adalah bertujuan untuk memberi kesedaran kepada peniaga supaya tidak perlu menggunakan orang tengah untuk mendapatkan ikan sekaligus menyebabkan harga ikan terus naik melambung.

“Peniaga perlu ada usaha yang lebih untuk mendapatkan ikan yang ingin dijual kepada pembeli. Kebiasannya kita tengok harga ikan kembung dan sebagainya mencecah RM14 sekilo yang harga sebenarnya jauh lebih rendah dari itu.

 

“Kali ini ia bukan sekadar gimik, tapi lebih kepada kesedaran yang ingin kita timbulkan dalam diri peniaga itu sendiri dan pembeli. Jadi lepas ni peniaga mungkin boleh membeli ikan secara terus daripada nelayan untuk dijual kepada pembeli,” katanya kepada BNBBC.my portal.

Menurut Jamal lagi, ikan tersebut akan dijual bermula jam 9 pagi melibatkan enam orang nelayan dan dijangka 1,000kg ikan tersebut akan habis dijual pada jam 12 tengahari.

Antara ikan yang dijual adalah ikan kembung, cencaru, pelaling dan selar.

Beliau dalam masa yang sama turut mensasarkan jualan kepada penduduk Sekinchan dengan menjelaskan ia adalah sebahagian daripada komitmen pihaknya dalam membantu rakyat untuk membeli ikan pada harga yang relevan dan berpatutan.

“Kita mungkin akan laksanakan usaha ini secara berterusan mungkin sebulan sekali, kita akan bincangkannya kemudian,” katanya lagi.

Jamal turut berkata had mungkin akan ditetapkan kepada setiap pembeli bagi memberi peluang kepada pembeli lain untuk membeli ikan yang dijual pada hari tersebut.

Disadur dari : https://www.bnbbc.my/beri-kesedaran-tak-perlu-orang-tengah-jual-ikan/

By admin_dato

Yang Berbahagia Professor Dato’ Seri Dr. Alex Ong adalah seorang Ahli Koperat (Perniagaan) yang berjaya khususnya dalam bidang pelaburan. Beliau juga merupakan seorang pejuang budaya yang dikenali ramai dan seorang ahli perniagaan yang dihormati serta pernah dilantik memegang beberapa jawatan sebagai penasihat dalam Kerajaan Negeri di Malaysia. Dengan kepakaran yang ada pada beliau, maka beberapa Pemerintah Provinsi, Kabupaten dan Kota di Indonesia [1] telah melantik beliau sebagai Ketua Perwakilan bagi membantu dan menyokong tugas Kedutaan Besar Republik Indonesia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *