Ini kerana menurut penduduk, banjir pada 5 November lalu yang beketinggian 1.5 meter telah menenggelamkan 30 rumah, 115 kereta dan 87 motosikal di kawasan tersebut sekali gus menyusahkan mereka.

 Wakil penduduk, Wong Fook Kong, 55, berkata, flat yang dibina lebih 12 tahun itu tidak pernah dinaiki air sebelum ini tetapi kejadian pukul 2 pagi Ahad lalu di luar jangkaan mereka.

“Kerajaan negeri perlu menjalankan tanggungjawab mereka sebab kalau banjir berlaku di tempat rendah kita tidak pelik, tetapi kawasan ini tinggi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu yang turut hadir berkata, penduduk mahu kerajaan negeri menyelesaikan lima masalah yang dihadapi mereka termasuk menghentikan projek pembangunan lereng bukit di negeri ini terutama di sekitar Tanjung Bungah.

“Saya akan serahkan petisyen ini kepada Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow ketika sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) esok,” jelasnya. – UTUSAN ONLINE

Disadur dari : m.utusan.com.my/berita/nasional/banjir-100-penduduk-berkumpul-tandatangani-petisyen-bantah-kerajaan-dap-p-pinang-1.550623